les-miserables-a-nyomorultak-original-70391

Ismét a Madách színpadán A nyomorultak

Újraálmodott díszletekkel, filmszerű elemekben gazdag látványvilággal tért vissza A nyomorultak című darab a Madách Színház színpadára, Szirtes Tamás rendezésében. Claude-Michel Schönberg világhírű musicaljének bemutatójával egy időben az alkotók a teátrum Tolnay Szalonjában az új produkció díszlet- és jelmezterveiből összeállított kiállítással kedveskedtek a rajongóknak.

A tavalyi - a Szegedi Szabadtéri játékok és a Madách Színház együttműködésében létrejött - produkció óriási sikere után, 2016 áprilisától a budapesti teátrum színpadán láthatja a közönség a zeneirodalom egyik legnépszerűbb musicaljét, A nyomorultakat.  A színház 1999-es bemutatóját követően több, mint 200 előadást is megért darabot a londoni ősbemutató 30. évfordulója alkalmából vitték színre ismét, új rendezői változatban, filmszerű megoldásokat felvonultató vizuális elemekkel kombinálva. Kentaur mesterien megmunkált, Hollywood-ot idéző díszletei és a korszerű színpadtechnika nyújtotta élményt Romhányi Nóra korhű jelmezei teszik teljessé.

Weil Róbert és Kentaur / Fotó: Miskó Mária

Weil Róbert és Kentaur / Fotó: Miskó Mária

A produkció és az alkalom különlegessége hozta magával, hogy a kreatív team kiállítás formájában nyújtson betekintést a rajongók számára az előadás látványvilágát kialakító tervezői folyamatba. A darab díszlet- és jelmezterveit a Madách Színház Tolnay Szalonjában tekinthetik meg az érdeklődők.

„Nem sok ilyen bonyolult, sok helyszínen játszódó, tervezői kihívásokkal teli darab van a musical irodalomban. Szinte filmszerű módon váltják egymást a helyszínek, az évek múlása néha csak pár perc. A hagyományos, sötét, fekete hangulatú előadás helyett a kor stílusát megidéző meleg tónusú képekre törekedtünk a színpadon, a korabeli színezett fotográfiákhoz hasonlóan, illetve mintha kamerával a kezünkben követnénk az akkori francia vidékeken és Párizs utcáin zajló eseményeket.” - Kentaur, a produkció díszletei kapcsán.

Díszlet terv / Fotó: Miskó Mária

Díszlet terv / Fotó: Miskó Mária

„A darab szerkezetében rejlő kettősség - a hatalmas tömegeket megmozgató jelenetek váltakozása  a fő karakterek színrelépésével - magával hozza a jelmeztervezés párhuzamosságát is. A karakterépítés mellett a „nagy képek” hangulatának megteremtése, a sodró lendületű csoportok sajátos világának megidézése egyaránt cél és feladat volt.” - mesélt a munkájáról a jelmezek megálmodója, Romhányi Nóra.

Jelmezterv / Fotó: Miskó Mária

Jelmezterv / Fotó: Miskó Mária

A tárlatot a bemutató előestéjén Szirtes Tamás nyitotta meg. A Madách Színház igazgatója és a darab rendezője beszédében kihangsúlyozta, mennyire komplex szakmai tudás és tehetség szükséges ahhoz, hogy egy ilyen komoly produkció ebben a formában meg tudjon születni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kiállított tervek művészi kidolgozottsága, és ahogyan életre kel mindez a színpadon.

Szirtes Tamás / Fotó: Miskó Mária

Szirtes Tamás / Fotó: Miskó Mária

Az eseményen a díszlettervező, Erkel László (Kentaur) és a jelmeztervező, Romhányi Nóra mellett az előadás főszereplői közül jelen volt Balogh Anna (Thénardierné), Sándor Péter (Enjolras), Simon Boglárka (Eponine), Solti Ádám (Marius), Tóth Angelika (Cosette), Tóth Attila (Jean Valjean), Vágó Bernadett (Fantine), Vikidál Gyula (Püspök), valamint Weil Róbert (Thénardier).

A Nyomorultak című darab szereposztásának különlegessége, hogy bár a színészek közül többen a korábbi előadásokban is közreműködtek, azonban akkor más karaktert megformálva álltak a közönség elé. Miller Zoltán első szerepe az előadásban Marius volt, most pedig, mint Jean Valjean lép színpadra, még Javert felügyelő a '99-es változat Enjolras-a, Debreczeny Csaba. A Thénardier fogadóst alakító Nagy Sándor főiskolásként számos kisebb szerepet kapott a darabban, az első magyar Jean Valjean, Vikidál Gyula pedig az új produkcióban a Püspök szerepét játszhatja el. Korábban a kecskeméti Katona József Színház is bemutatta a musicalt, amelyben akkor Egyházi Géza és Feke Pál alakították Jean Valjean-t, Tóth Attila és Miller Zoltán pedig Javert felügyelő karakterét öltötték magukra. Most mindez fordított szereposztásban történik a Madách Színház darabjában.

A musicalről:

A Victor Hugo regénye alapján készült musical zenéjét Claude-Michel Schönberg szerezte, az eredeti francia szöveget pedig Alain Boublil és Jean-Marc Natel írta. Eredetileg albumként jelent meg, az első színpadi bemutató 1980-ban volt Párizsban, a Palais des Sports-ban. Cameron MacKintosh angol producer kezdeményezésére 1983-ban angol nyelvre fordították. A darab 1985. október 5-én debütált a West End-en, ahol mára a legtöbbet játszott musical lett. Jelenleg, túl a 11 ezredik előadáson, megelőzte Az Operaház Fantomját, a Macskákat, és a Mamma Mia!-t is. 1987-ben a Broadway-n is bemutatták, ott az 5. helyen áll a legtöbbet játszott musical-ek sorában.

Fotók - Miskó Mária

Hozzászólások