IMG_0054

Idén is a Sziget volt a leghangulatosabb rendezvény a fesztivál palettán

Szerdán hajnalban véget ért a 25. Sziget Fesztivál. A jubileumi rendezvényen, melynek két napja is telt házas volt, 452 ezer látogató szórakozott összesen. A fesztivált kedden éjjel Dimitri Vegas és Like Mike produkciója zárta. 

Százhárom országból érkeztek látogatók és hollywoodi filmsztárok is megfordultak idén a Sziget Fesztiválon - a jubileumi rendezvényen egy hét alatt összesen 452 ezren szórakoztak békében, boldogságban, szeretetben. Bár az idei lineup a korábbi évekhez mérten kicsit gyengébbnek bizonyult, a hangulat ugyanolyan "szigetes" volt, amit az évek alatt megszokhattunk.

A Sziget ugyanis több, mint egy szimpla zenei fesztivál, rengeteg más program és időtöltési lehetőség vár a közönségre - aki ott volt, biztos hogy egyetlen percig sem unatkozott. Ebben az évben pedig különösen rendezett és hangulatos volt a fesztiválváros: a sok fára tekert égő- és lampionsorok - főként sötétedés után - igazán különleges atmoszférát teremtettek, valóságos színkavalkáddal várva a látogatókat. Az étel- és italkínálatra sem lehetett panasz, volt minden, ami szem-szájnak ingere, bár az is igaz, hogy mindez nem éppen a magyarok pénztárcájához igazítva. Idén egyébként feltűnően sok volt a külföldi - hollandok, franciák, németek, brazilok -, ami azt igazolja, hogy bizony az elmúlt 25 év alatt jó messzire jutott a fesztivál híre.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

A Sziget ezúttal is látványos end show-val, Dimitri Vegas és Like Mike tűzijátékkal körített dj-kocertjével ért véget. Persze mindez csupán képletesen értendő, hiszen a kisebb színpadokon még hajnalig folytatódtak a koncertek. A világzenei színpadon nagy bulit csapott a Leningrád - az orosz ska csapat a hétfői PASO koncerthez hasonlóan rendesen megmozgatta a közönséget.

PASO / Fotó: Pogonyi Nóra

PASO / Fotó: Pogonyi Nóra

“Vízválasztó volt a 25. fesztivál a Sziget életében” – meséli Kádár Tamás, a Sziget cégvezetője, aki Gerendai Károly alapítótól vette át a stafétabotot, s ha úgy tetszik, az ő vezetésével fut neki a Sziget a következő 25 évnek. “Lezárult egy korszak, amelyben felépítettünk egy egyedi, trendi, multikulturális fesztivált, ami speciális feelingjével, kulturális sokszínűségével, egyedi programjaival, a szolgáltatásainak minőségével és nem utolsó sorban látványos megjelenésével tűnt ki a nemzetközi paletta többi fesztiváljai körül. Mára a Sziget olyan példaértékű fesztivál lett, aminek a receptjét sokan átvették, emiatt nekünk is változnunk kell, hogy ne egyek legyünk a sok hasonló közt – tette hozzá a cégvezető, aki ígéri, jövőre már komoly jelei lesznek a megújulásnak.

Megérkezett a Szigetre minden idők 8 milliomodik látogatója is. Az erdélyi egyetemista lány nagyon megdöbbent, amikor a kasszánál Gerendai Károly alapító szólt hozzá, és adott neki egy idei bérletet és egy örökbérletről szóló oklevelet.

A programok sikere mellett jól vizsgázott a Sziget biztonsági rendszere is. A tavaly bevezetett check-in iránt nemzetközi érdeklődés is mutatkozott. A Szigeten vendégeskedő külföldi fesztiválszervezők közül többen is érdeklődtek a szisztéma iránt, mondván, ez sokkal nagyobb biztonságot nyújt, mint a sajátjuk. A Sziget biztonsági szolgálatának vezetője is pozitív hírekről számolt be, elmondása szerint a statisztikájuk mintegy 30-40 %-kal jobb a tavalyinál.

Amúgy a 25. Sziget békében és nyugalomban telt, kirívó esetekről nem számoltak be a krónikák, most egy időre bezárja kapuit, de jövőre elindul egy újabb negyed század a fesztivál történetében.

Hozzászólások