IMG_1640ab

HOLLYWOODBÓL JELENTKEZIK A TANKCSAPDA

A legendás Whisky a Go Go színpadán zárta amerikai koncertkörútját a Tankcsapda. Az 'Urai Vagyunk a Turnénak' USA-Canada Tour utolsó állomásán is hatalmas bulit csapott a zenekar.  

November elején indultak útnak a Tankcsapda tagjai, hogy Európa után az amerikai közönséget is megőrjítsék. A rockerek a Las Vegas-i show kiesése miatt, melyet a technikai feltételek okán visszamondtak végül, összesen hét nagyvárosban álltak színpadra az Egyesült Államok és Kanada területén. Boston, Toronto, Cleveland, New York, San Francisco és Vancouver után november 15-én Los Angelesben, a legendás Whisky a Go Go színpadán csapott a húrok közé a zenekar. A világhírű hollywoodi szórakozóhely az egyik legnagyobb múlttal rendelkező klub a Sunset Strip vonalán, ahol 1964 óta a rockzene legfontosabb képviselőivel - többek közt olyan előadókkal, mint a Doors, Janis Joplin vagy Led Zeppelin - találkozhatott a közönség.

Bár a zenekar tagjai már többször jártak itt, ez az első koncertkörútjuk Amerikában. A Tankcsapda frontemberével a Whiskey a Go Go - ban beszélgettem, közvetlenül az esti bulijuk előtt.

- Az elmúlt másfél - két évben egyre gyakrabban játszunk külföldön, elsősorban Európában mindenfelé. De mivel egy csomó magyar lakik Amerikában, ezért kézenfekvő volt, hogy előbb - utóbb megpróbálunk ide is eljönni majd - magyarázta Lukács Laci. - Mivel magyarul éneklő rockzenekar vagyunk, a közönségünk túlnyomó részét általában magyar ajkúak teszik ki. Egyes koncertekre szinte csak magyarok jönnek, máshol helyiek is előfordulnak kisebb-nagyobb létszámban, de jellemzően a magyarok vannak nyeregben mindenhol - folytatta hozzátéve, hogy elsősorban a magyar közönségre épít a zenekar.

A Tankcsapda amerikai turnéja saját szervezésben valósult meg, maguk választották ki a fellépések helyszínét is. Szinte természetes volt számukra, hogy Los Angelesben a Whisky a Go Go színpadán zenélnek majd. - Jópár másik klub is van az utcában - mondta Lukács, - de nyilván a Whisky az a hely, pont a legendás múltja, a patinája miatt, ahol mindenképp szerettünk volna koncertezni, ha valaha Los Angelesbe jövünk.

Este fél nyolc körül kezdett gyülekezni a túlnyomórészt magyar ajkú rajongókból álló közönség a Whisky a Go Go bejáratánál. A Tankcsapda koncertje előtt a 2004 óta működő, Seattle - ben alapított Sledgeback punk rock együttes állt színpadra, melynek frontembere Szakácsi Gábor korábban a C.A.F.B. alternatív rockbanda tagjaként zenélt Magyarországon. A Sledgeback produkciója alatt egyre többen érkeztek a helyszínre - mire Lukács Laci, Sidlovics Gábor és Fejes Tamás következett, teljesen megtelt a klub. A jelenlévők izgatott várakozással, lelkesen fogadták a debreceni zenekart, végigtombolták a koncertet az első számtól az utolsóig, kórusban énekelve a dalokat a zenészekkel. Az együttes legutóbbi, 'Urai vagyunk a helyzetnek' című albumának szerzeményei mellett régebbi nóták is bekerültek a repertoárba, mint például az Adjon az ég és a Mennyország Tourist.

- Egy ennyi ideje működő zenekar esetében gyakran előfordul az a jelenség, hogy a közönség inkább a régi nagy slágerek egyikére másikára kíváncsi az új lemez helyett. Nálunk szerencsére egy tudatos építkezésnek köszönhetően ennek épp az ellenkezője áll fenn. Időről-időre még ennyi év és ennyi lemez után is nagyon várja a közönség az új dalokat és nagyon szeretik is őket - magyarázta Lukács Laci a koncert előtt. - Az első lemez, amit Sidivel közösen készítettünk, illetve a legutóbbi album is tele van olyan dalokkal, amiket ugyanannyira szeretnek, mint a régieket. Sőt, épp emiatt a Tankcsapda közönsége időről-időre megújul.

A koncert alatt valóban egyöntetű lelkesedéssel üdvözöltek minden dalt a jelenlévők, akár a régi nagy slágerek, akár az újabb szerzemények közül játszott egy-egy nótát a zenekar. A csaknem kétórás produkció után pedig még maradtak a rajongók, hogy személyesen is válthassanak pár szót a Tankcsapda tagjaival. A fiúk nagyon közvetlenül, barátságosan fogadták a dedikálásért és közös fotókért felsorakozókat, mindezzel még különlegesebbé téve a Los Angeles-i magyarok estéjét.

Az amerikai turné utolsó koncertje után egy napot Los Angelesben tölt a zenekar, hogy megpihenjenek picit, mielőtt visszarepülnek Magyarországra. - Egy turné elsősorban a koncertezésről szól és nem a turizmusról, nem sok időnk volt másra - mondta Lukács Laci, mikor megkérdeztem, jártak-e valamerre a koncerteken kívül. -  Persze azért igyekeztünk kihasználni, ha volt valamennyi szabadidőnk. Ez többé-kevésbé sikerülgetett is. Volt három szünnapunk, és miután elég messze vagyunk ahhoz, hogy ezalatt hazamenjünk, mint ahogy az európai turnékon ez elő szokott fordulni, szétnéztünk kicsit New Yorkban és San Franciscoban. A Los Angeles-i koncert után egy napot pihenünk - Tomi, Sidi és én már többször voltunk erre, úgyhogy igazából mi ezt a környéket már bejártuk, de mivel a csapat javarésze nem volt még itt soha, ezért holnap tartunk egy egynapos gyorstalpalást. Utána megyünk haza és otthon folytatjuk a turnét, ami egészen szilveszterig tart.

Fotók:

A Tankcsapda zenekar következő koncertállomásai:

11.27. BÁTONYTERENYE Művelődési Ház
11.28. VERESEGYHÁZ Művelődési Ház
12.04. ZALAEGERSZEG Keresztury VMK
12.05. SZÉKESFEHÉRVÁR Fezen Klub
12.11. KISKUNFÉLEGYHÁZA Rocktár
12.12. PÉCS Lauber Dezső Sportcsarnok
12.18. FELSŐPULYA (OBERPULLENDORF - A) Hangover
12.19. LENDVA (LENDAVA - SLO) Padlás
12.28. DEBRECEN Roncs
12.29. DEBRECEN Hall
12.30. DEBRECEN Lovarda
12.31. BUDAPEST Barba Negra Music Club

Hozzászólások