2500

Bölcsőtől a színpadig - rocksztár szülők vallanak Dave Grohl édesanyjának könyvében

From Cradle To Stage (Bőlcsőtől a színpadig) címmel jelent meg Virginia Grohl könyve, melyben a Foo Fighters frontemberének édesanyja a szülők oldaláról mutatja be a gyermekük rocksztárrá válásának útját.

A Foo Fighters frontemberéről nem először írnak könyvet, ám a korábbiakkal ellentétben a From Cradle To Stage egészen más megvilágításba helyezve, ezúttal édesanyja szemszögéből mutatja be a Nirvana dobosaként ismertté vált Dave Grohl-t, illetve más művészeket, akikből szintén híres zenész lett. Virginia Grohl a kötet megjelenését megelőző két évben többek közt Dr. Dre, Michael Stipe (REM), Amy Winehouse, Adam Levine, a Haim sisters és Mike D (The Beastie Boys) anyukájával beszélgetett arról, szülőként mi mindenen mentek keresztül, miközben gyermekük világsztárrá vált.

Az egyébként muzikális családba született Dave-ről édesanyja sosem gondolta, hogy zenész lesz. Akkor jött rá, hogy a fiát rocksztárnak teremtették, amikor először látta fellépni a Nirvana együttes tagjaként több ezer sikoltozó rajongó előtt. Tudta, hogy már semmi sem lesz a régi ezután - kétségtelen: ő egy rocksztár édesanyja.

Grohl_3D+Jacket

Miközben figyelte a fia sikereit, Virginia folyton azokon a szülőkön töprengett, akik szintén híres zenészeket neveltek fel. Vajon ők is ugyanazt élték át? Azon a misztikus erőn is gyakran gondolkodott, ami egyeseket arra ösztönöz, hogy zenét hallgassanak, játszanak, vagy hogy egyáltalán zenével vegyék magukat körül. Mindenképp szeretett volna erről beszélni azokkal a szülőkkel, akiknek a gyermekei korábban a fiával színpadra álltak. 30 éves tanári pályafutása után immáron nyugdíjasként végigturnézta gyermekével Amerikát és Európát, közben számtalan híresség édesanyját faggatta arról, milyen vívódásokon kellett keresztülmenniük. 

Hogy mennyire meglepő egy ilyen szituáció a szülők számára, hogy aggódtak-e az ismeretlen és kiszámíthatatlan út, a gyermekeik megélhetése, illetve a zenei pályán rájuk leselkedő veszélyek, akár a drogok miatt, hogy mennyire támogatták a zene iránti szenvedélyüket, vagy épp megpróbálták-e lebeszélni őket az álmaikról, hogy vajon emlékeztették-e őket arra, hogy vegyenek magukhoz meleg kabátot, mielőtt turnézni indulnak?! - ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget az exkluzív képekkel kiegészített könyvben Virginia Grohl.

A kötet, mely a családi sztorikon és intim portrékon keresztül arra is rávilágít, mitől lesz valaki rocksztár, elsősorban azoknak a szülőknek szól, akik zenei ambíciókkal megáldott gyermekeket nevelnek, de egyben azoknak a gyermekeknek is, akik mindezért köszönettel tartoznak a szüleiknek, illetve a zene és rock rajongóknak, akik a megírt sztorikon keresztül betekintést nyernek a kulisszák mögé. A könyvhöz előszót Dave Grohl írt/mondott.

A From Cradle To Stage április második felében került a boltok polcaira - Dave édesanyja most a kaliforniai Sherman Oaks-i otthonában egy csendesebb időszakot él, élvezi az ínyencségeket, melyekkel lánya és fia szórakoztatják, és lenyűgözve figyeli, ahogy három unokája változik és egyre csak szépül.

Hozzászólások