foto

Az opera nem ismer lehetetlent

Jótékony céllal lépett fel Szendrőn a Magyar Állami Operaház népszerű baritonja. Szegedi Csaba előadóestjének teljes bevételét a város református nevelési-oktatási intézményeinek felújítására ajánlotta fel. 

Önzetlenül segítséget nyújtani az egyik legnemesebb emberi cselekedet, melynek igen sokfajta módja létezik - vannak például olyan művészek, akik az ismertségüket mások támogatására használják. Április végén a Szendrői Református Templomban énekelt Szegedi Csaba. A Magyar Állami Operaház lírai baritonját Tóth Sámuel Csaba zongoraművész/korrepetitor kísérte zongorán a különleges esten, melynek teljes bevételét a szendrői református óvoda és iskola felújítására fordítanak majd.
image-4e9255f640860e232f5286855437e41574724132fe4a8e390bdd20e16312e1bd-V

Szegedi Csaba és Tóth Sámuel Csaba

Honnan tudtad meg, hogy a református nevelési intézmények segítségre szorulnak Szendrőn?

- Istennek hála, 2013-ban igény mutatkozott a református óvoda és iskola újra indítására. Fejlődésüket folyamatosan figyelemmel kísértük és csodáltuk azt. Tiszteletreméltó a helyi református lelkészházaspár munkája is, kik szolgálatukkal vitathatatlanul mozgatórúgói nem csak az építkezésnek, hanem a működtetésnek is. Szépséges kicsi országunk egyik legszegényebb "végén" már legalább 10 éve tartok nyaranta koncerteket, ezzel is ápolva a helyiek lelkét, kielégítve igényüket a művészet ezen, egyik legkomolyabb formája iránt. Tiszteletes Úrék ott voltak az egyik ilyen alkalmon, aztán a megkeresés sem váratott sokáig magára.

Mit kell tudni az óvoda és az iskola jelenlegi helyzetéről?

- Jelenleg 3 osztályba 43 kisiskolás, és egy csoportba 25 óvodás jár. Keresztlányunk már be is iratkozott az oviba... 😉 Isten kegyelméből szeptemberre bővíteni kell. A végleges tervek megvalósításának költsége 340 millió forintra rúg, de jelenleg 5 millió forintos átalakításra van a leghamarabb szükség.

Miért érezted úgy, hogy segítened kell?

- Egyik nem titkolt célja ennek a hatalmas munkának az is, hogy minőségi oktatással megállítsa a fiatal házaspárok és gyermekeik elvándorlását a térségből. Ez nagyon fontos nekem. Ha az Operaházat szülőfalumba, Perkupára, vagy annak környékére varázsolhatnám, akkor biztos, hogy én is otthon laknék a családommal. A szükség hozta úgy, hogy nem Perkupa az állandó lakhelyem. Anno én is református lelkésznek készültem. Úgy érzem, hogy ha úgy nem is, de akkor így, operaénekesként nem csak szívügyem, de kötelességem is segíteni.

Esetleg van valamilyen személyes kötődésed Szendrőhöz?

- Semmi különös. Sok kedves ismerősöm, földim van ott. Szeretek Szendrőn áthaladni, megállni mikor éppen haza tartok.

Mennyire volt sikeres a jótékonysági est?

- A koncert szépen sikerült, jól szólt a vócse. :-) A viccet félretéve sokan is voltunk, adományok is szépen gyűltek, de messze még az 5 millió, a 350-ről nem is beszélve

Ha valaki segíteni szeretne az intézményeknek, hogyan és milyen formában van erre lehetőség?

- A Református Egyházközség számlaszáma a következő: 10700086-49439407-51100005. Megszüntetése nincs tervben. Mindenkit, aki érez némi indíttatást, csak buzdítani tudok!

 

image-4ce6b577dfda6ba4be1a54aeabdba8997621e42b0cd2fd6c8078ae014c2f51b1-V

Hozzászólások