Fotó: Csudai Sándor

A Slayer is fellép idén a Volt Fesztiválon

Négy újabb fellépő nevét tette közzé a Telekom Volt Fesztivál. A Slayer, Damien Rice, a Sigma és a GusGus is ott lesz június 29. és július 2. között a soproni rendezvényen.

Ma délelőtt újabb nevek kerültek a Volt Fesztivál programlistájára - a korábban már bejelentett két headliner, az Iron Maiden és Wiz Khalifa mellett a Slayer, Damien Rice, a Sigma és a GusGus is színpadra áll a rendezvényen, melyet néhány nappal ezelőtt Hollandiában, a European Festival Awards díjátadóján a 2015-ös év legjobb közepes méretű európai fesztiváljaként ismertek el.

„Minden eddiginél nagyobb érdeklődés kíséri a 24. Telekom VOLT Fesztivált mind a közönség, mind a nemzetközi szakma részéről” – állapítja meg Fülöp Zoltán, az egyik fesztiválalapító. „Ez részint a VOLT tavalyi sikerének, részint a nagy európai elismerésnek, részint a már publikus line-upnak köszönhető. Természetesen kollégáinkkal együtt gőzerővel dolgozunk az idei fesztiválon és azt reméljük, néhány héten belül újabb világsztárokról adhatunk hírt” – teszi hozzá Lobenwein Norbert, a másik főszervező.

A világ talán leghíresebb trash metal zenekara, a 35 éves fennállását ünneplő Slayer tehát megmutatja Sopronban, miért is tartják őket az egyik legjobb koncertzenekarnak. Pályafutásukat egyaránt színesítette Grammy-díj, a dalszövegeket és a borítókat érintő botrányok vagy épp viharos ki- és visszalépések dobos fronton, de sikerük a három évtizeddel ezelőtti Reign in Blood lemez óta töretlen. Az alapító-gitáros Jeff Hanneman 2013-as halála óta tavaly jelentkeztek először új lemezzel. A 2016-os Telekom VOLT Fesztivál talán legsűrűbb és legvadabb koncertjére számíthatunk a Slayertől.

Sopronban láthatja először a magyar közönség a világhírű énekes-dalszerzőt, Damien Rice-t, aki már 2002-es debütáló szólólemezével bebizonyította, hogy a legfontosabb kortárs alkotók közt a helye. Érzelmes, gyönyörű zenéjét hallhattuk a Közelebb (Closer) című filmben is. A 2006-os második lemezét követően Rice nyolc évig nem adott ki saját albumot. A csendet két éve törte meg, a sztárproducer Rick Rubinnal rögzített 'My Favourite Faded Fantasy' lemez egyszerre csodálatos és megható a gyönyörűen felépített és hangszerelt balladáknak és a magával ragadó szövegvilágnak köszönhetően. Június 29-én a Telekom VOLT Fesztiválon erről mindenki meggyőződhet személyesen is.

Két leeds-i elektronikus zenész, producer és DJ duója a Sigma, mely az utóbbi öt évben szerzett magának nemzetközi hírnevet. Dallamos, pörgős és fülbemászó indulóikkal – mint például a két évvel ezelőtti gigasláger Nobody To Love  és a Changing - küzdötték fel magukat a drum'n'bass élvonalába. Munkáik a műfajt képviselő legjelentősebb kiadóknál jelennek meg, miközben nagyhírű pályatársaikkal is közreműködnek, illetve turnéznak együtt. Olyan előadók számaiból készítettek népszerű átiratokat, mint Kanye West, Ellie Goulding, Eric Prydz vagy a Groove Armada. Decemberben megjelent első nagylemezükkel és egy elképesztő élő műsorral érkeznek a Telekom VOLT Fesztiválra.

A GusGus igényes, egyedi dinamikájú és csábító atmoszférájú munkái húsz éve tartják mozgásban a nem mindennapi, elgondolkodtató elektronikára fogékony rajongókat. A reykjavíki zenei kollektíva karrierje a világ egy eldugott szegletéből indult, de zenéjüket sikerült eljuttatniuk a világ minden tájára, pályafutásuk alatt kilenc stúdióalbumot és egy koncertlemezt készítettek. A zseniális Gus Gus legújabb munkája, a 'Mexico' két évvel ezelőtt jelent meg. Fellépésük nem csak az elektronikus zene rajongóinak kötelező.

A Volt Fesztivált idén június 29. és július 2. között rendezik. Jegyek ITT.
A 2015-ös Telekom Volt Fesztivál aftermovie-ja:

Fotó: Csudai Sándor

Hozzászólások