rs-green-day-1f762dc4-b80d-40c9-99ba-363d779c600f

A Green Day üzent Budapestnek!

Egy hónap múlva startol a Green Day európai turnéja. Az amerikai punk együttes január 10-én Olaszországban áll színpadra először, majd négyhetes stadionkörútja után a fesztiválszezon idején tér vissza a kontinensre. A zenekar ma este egy facebook poszttal üzent a budapestieknek.

Négy év hallgatás után, október 7-én jelent meg a Green Day Revolution Radio albuma, melynek apropóján azonnal koncertezni kezdett a zenekar. Az Oakland-i székhelyű banda azóta jó néhány klubban fellépett az Egyesült Államok területén, 2017-ben pedig útnak indul, hogy a többi kontinensen is népszerűsítse legújabb lemezét. Január 10. és február 8. között összesen 19 alkalommal állnak színpadra a zenészek Európa stadionjaiban, majd egy újabb észak-amerikai, illetve ausztrál kitérő után a fesztiválszezonra visszatérnek a kontinensre. 

A Green Day vasárnap este egy facebook bejegyzésen keresztül üzent a magyar rajongóknak - másnap, azaz december 12-ére a budapestiek számára bejelentést tartogat a zenekar. 

Az 1987 óta aktív és sikeres punk rock együttes 2012-ben az énekes, Billy Joe Armstrong alkohol- és gyógyszerproblémái miatt függesztette fel a tevékenységét. Az IHeartRadio Music Fesztivál színpadán történtek meglehetősen nagy port kavartak - Billie Joe sértve érezvén magát, hogy a fellépési idejüket lerövidítették, a produkciót leállítva kifakadt a színpadon, majd darabokra törte a gitárját és távozott a helyszínről. A zenekar basszusgitárosa, Mike Dirnt, akit valószínűleg váratlanul ért a reakció, szolidaritásból szintén földhöz vágta a hangszerét. A menedzsment később egy közleményben tudatta, hogy az énekes a függőségi problémái miatt rehabilitációra vonul.

Billie Joe akkor botrányosnak ítélt reakcióját tulajdonképpen teljesen normálisnak is elkönyvelhetnénk, hiszen a zenei stílus már eleve megelőlegez egyfajta lázadó, temperamentumos viselkedést az alkotók részéről. Persze nem vitás, hogy az énekesnek sok gondja származott az alkohol a és gyógyszerek miatt - biztos, hogy ezek is közrejátszottak abban, hogy ennyire zokon vette a koncertidejük megrövidítését.

A zenekar tagjai utólag úgy vélik, nem is kellett volna részt venniük egy olyan rendezvényen, ahol a popzene dominál, megtehették volna, hogy nemet mondanak. "Őszintén, egyetlen szóra sem emlékszem abból, ami elhagyta a szám" - állítja Billie a Rolling Stone magazin riportjában.

Fotó: Pogonyi Nóra

Billie Joe Armstrong gitárboltja, Broken Guitars - Oakland / Fotó: Pogonyi Nóra

Az óminózus eset után tehát egy időre elhallgatott a banda, hatalmas űrt hagyva maguk után a zene világában. Bár az énekes hamarosan helyrejött, egyéb viszontagságok sajnos mellékvágányra juttaták a zenekart. 2014-ben a basszusgitáros, Mike Dirnt feleségénél mellrákot diagnosztizáltak, nem sokkal később pedig a turné-gitárosuk, Jason White testében találtak rosszindulatú daganatot. Szerencsére egy év múlva mindketten meggyógyultak és a zenekar hozzáláthatott egy új album rögzítéséhez az Oakland-i stúdióban.

Broken Guitars - Fotó: Pogonyi Nóra

Billie Joe Armstrong gitárboltja, Broken Guitars - Oakland / Fotó: Pogonyi Nóra

A Revolution Radio az első olyan lemez a 2000-ben született Warning óta, amit saját kiadásban jelentetett meg a Green Day. Az album címe kapcsán Billie Joe-t egy megtörtént eset inspirálta - Manhattanbe tartva tüntetők tömegével találkozott az énekes, akik a Missouri esküdtszék döntése ellen tiltakozva vonultak az utcára, elfogadhatatlannak tartva, hogy nem emeltek vádat a rendőr ellen, aki egy évvel korábban a fegyvertelen, fekete Michael Brown-t agyonlőtte. Armstrong csatlakozott a tüntetőkhöz és velük együtt vonult a tömegben.

A lemez dalai Amerika kaotikus állopotáról szólnak, de a koncepció nem annyira szigorúan politikai, mint a 2004-es American Idiot esetében. Az utolsó nóta (Ordinary World) például egy inkább személyes indíttatású ballada, persze a legtöbb szerzemény társadalmi kérdéseket feszeget. A Still Breathing című dal például egy narkós, egy szerencsejátékos, egy anya és egy katona életén keresztül mutatja meg az összefüggéseket, a Bang Bang pedig egy tömeggyilkos perspektívájából szemlélődve született.

Hozzászólások